Sla over naar de inhoud

Inleiding

Iedereen, op een enkeling na, heeft de grote droom op een dag rijk wakker te worden. Die plotse rijkdom is weinigen gegund: sommigen winnen de loterij, erven een onverwacht fortuin of krijgen een briljant idee waarmee ze in een vingerknip de markt veroveren.

De meesten onder ons moeten in eerste instantie zelf hun kapitaal uit arbeid vergaren. Van dat inkomen gaan dan een deel kosten af, en als het goed is blijft er op het einde van de maand iets van over. Dat resterende stuk kan dan bijeen gespaard worden voor een grotere uitgave, op een spaarrekening gezet worden of bijvoorbeeld belegd worden. Het mooie aan dat beleggen is dat dat vergaarde kapitaal dan -normaal gezien en mits enkele simpele basisregels gevolgd- rustig aan groeien. Om meer onafhankelijk te worden van een job, om een rustige oude dag tegemoet te gaan, voor de kinderen of gewoon om een luxueuzer leven te kunnen leiden.

Zelf ben ik enkele jaren geleden heel toevallig de wereld van investeren ingedoken. Het fascineerde me, en dag na dag na dag kreeg ik meer inzichten in hoe alles werkt en aan elkaar hangt. En hoe complex (en zelfs afschrikwekkend) het woord “beleggen” ook mag klinken, ik ben er zeker van dat iedereen het kan. En dat iedereen er een meerwaarde mee kan opbouwen, zolang het maar op een verstandige manier gebeurt.

In dit online boek neem ik je graag mee op reis door de beleggerswereld. Er bestaan veel bronnen, maar weinige zijn zo neutraal als iemand die er zelf belangeloos en gepassioneerd mee bezig is. Doorheen de hoofdstukken zal ik je uitleggen waarom je zou willen beleggen, hoe een moeilijk gegeven als “de beurs” eigenlijk vrij eenvoudig is, en hoe je op een zeer eenvoudige en rustige manier kan instappen in deze wondere wereld.

Volgende: 1. Waarom beleggen?

Tevreden lezer? Vertel het dan voort!