Sla over naar de inhoud

Appendix: Peer to Peer-leningen (P2P)

Een beleggingsvorm (nu ja, is dit wel beleggen?) die wat buiten categorie valt, maar waar ik toch even aandacht aan wou schenken, is Peer-to-Peer. Kort gezegd houdt dit in dat men als particulier geld kan ontlenen aan andere particulieren – en daar logischerwijs ook voor vergoed wordt onder de vorm van intresten.
De reden waarom ik dit fenomeen ook even wil vermelden, is dat het -naar mijn mening- een bijkomende mogelijkheid biedt om je investeringen te spreiden: spreiden is immers één van de basisregels wanneer je verstandig wil beleggen.

Het mechanisme van P2P-leningen is vrij eenvoudig. Stel dat je als particulier wil lenen voor de aankoop van een wagen, of als marktkramer in Vietnam een zeer tijdelijk krediet nodig hebt om een nieuwe voorraad goederen aan te kopen, en de bank ziet zo’n lening niet zitten, dan kan je beroep doen op zogenaamde micro-lenders. Omdat de bank (waar je waarschijnlijk een gunstigere intrest zou betalen) jouw risico te hoog inschatte, zal je ook bij die micro-lender een hogere meerprijs betalen. Hun risico moet immers ook vergoed worden. Je intrestvoet kan op die manier in de tientallen procenten lopen, en voor leningen op korte termijn nog veel hoger.

Deze micro-lenders zagen een aantal jaar geleden heil in “peer-to-peer” leningen. In plaats van de leningen volledig zelf te financieren, treden ze nu soms op als tussenpersoon: zij sluiten de lening af met de ontlener, en bieden anderen de kans om een deel van die lening mee te financieren in ruil voor een deel van de intrest. Op die manier beschikt de micro-lender over veel meer financiële middelen, kan hij meer leningen uitschrijven en genereert hij dus in principe meer omzet. De investeerder krijgt in ruil voor het risico en de cash een deel van de winst: typisch ligt die ergens tussen de 2 en 15%, naargelang het risico je wil nemen.

De markt is intussen nog verder ontwikkeld: momenteel bestaan er zelfs “marketplaces”, die de als tussenpersoon fungeren tussen de micro-lender en de investeerders. Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat je als investeerder veel gemakkelijker kunt spreiden: verdeel je je investering over leningen van 20 micro-lenders, dan beheers je het risico natuurlijk veel beter dan wanneer je uitsluitend leningen van één lender had gefinancierd.

Ik wou dit fenomeen wel eens verkennen en maakte een tweetal jaar een account aan bij het Belgische Mozzeno en het Letse Mintos (de grootste “marketplace” in het P2P segment). Laat me m’n ervaringen met je delen.

Mozzeno, één van de meer bekende Belgische spelers, biedt een heel scala aan kredieten aan: voor renovaties, voertuigen, reizen en zelfs voor gezondheidsuitgaven. De intrest die je uitgekeerd krijgt ligt typisch tussen de 2 en 4%, wat op zich niet mis is. De meeste leningen zijn bovendien verzekerd tegen wanbetaling door de ontlener – al heb ik dit scenario nog niet meegemaakt en weet ik dus ook niet hoe waterdicht die verzekering is. Je minimum-investering per lening is 25€: om zo goed mogelijk te spreiden verdeel ik mijn geld daar dan natuurlijk ook over zoveel mogelijk van die kleine schijfjes. De website biedt ook een tool om automatisch op nieuwe leningen in te tekenen volgens filters die je zelf bepaalt. Zelf laat ik die automatische investeringen gewoon hun werk doen: komt er geld terug uit leningen, dan wordt dat meteen weer geïnvesteerd zodat je nergens meer naar om moet kijken.

Wanneer je via deze link een account aanmaakt bij Mozzeno, krijg je een bonus. Voor alle investeringen die je binnen de eerste maand na het aanmaken van je account doet, krijg je een leuke extra: je intresten tijdens de eerste drie maanden worden verdubbeld 🙂

Update 25/02/2022: M’n eigen Mozzeno-portefeuille is intussen 3 jaar oud. Het ideale moment om te bekijken hoe veilig deze portefeuille was en of ik er als antwoord op de hoge inflatie nu nog meer in zal investeren. Lees er alles over in deze blogpost!

Mintos is andere koek. Dit microfinance-bedrijf, dat vanuit Letland opereert, treedt op als “marketplace” tussen micro-lenders (die zij “loan originators” noemen) en investeerders. Op het moment van schrijven hebben zij zo voor -hou je vast- meer dan 5,5 miljard euro leningen aan de man gebracht bij investeerders over heel Europa. Het geweldige voordeel is dat je via hen zeer eenvoudig kan investeren in leningen bij vele tientallen micro-lenders en daarbij kan kiezen uit een heel scala aan soorten leningen: agrarisch, zakelijk, hypotheek, korte-termijn, enzovoort. Ze bieden een primaire markt (waarbij je rechtstreeks en met minstens 10€ inschrijft op leningen) en een secundaire markt (waarbij je, al dan niet tegen een premium of korting, stukjes lening vanaf 1 cent overkoopt van andere investeerders).
Veel van hun loan originators bieden een “buy-back guarantee”. Die houdt in dat zij, wanneer een lening langer dan 60 dagen achterstallig zou zijn, die lening van je overnemen zodat jij je geld terugkrijgt. Volledig waterdicht is die garantie niet want de loan originator kan zelf natuurlijk ook overkop gaan, maar het biedt toch enig vangnet.
Op het moment van schrijven heb ik er een jaarrendement van 13,86% bruto, waarvoor ik toch wel enig risico wil dragen. Mijn portefeuille draait er ook volautomatisch, op basis van zorgvuldig ingestelde filters en met brede spreiding over de verschillende ontleners.

Update 26/08/2020: Lees deze blogpost over hoe m’n Mintos-portefeuille zich gedraagt tijdens de Coronacrisis.

Tevreden lezer? Vertel het dan voort!