Sla over naar de inhoud

P2P-Lending: hoe doorstaat mijn portefeuille bij Mozzeno de Coronastorm?

Voor wie Peer-to-Peerleningen een nieuw fenomeen zijn, heb ik hier eerder wat meer uitleg gegeven.

Zelf gebruik ik P2P-platformen voornamelijk om mijn investeringen te spreiden: ik wil niet mijn hele portefeuille enkel en alleen in aandelen hebben en heb daarom mijn minder agressief stuk portefeuille met de tijd geïnvesteerd in onder andere obligatiefondsen (waarin ik onder de huidige marktomstandigheden liever niet veel bij-investeer), een stuk cash op de beter renderende spaarrekeningen en sinds een dik jaar dus ook P2P-leningen.

Mits de juiste risicocontrole ben ik ervan overtuigd dat zij een welgekomen aanvulling kunnen zijn om het risico van een portefeuille te spreiden. Maar ik was me er zeer goed van bewust dat de P2P-sector wel eens erg gevoelig zou kunnen zijn voor economisch slechtere tijden: tijdens een recessie neigen bedrijven overkop te gaan, verliezen mensen hun job en inkomen, en dat kan dan ook de afbetaling van hun P2P-lening in het gedrang brengen.

Mijn meer stabiele P2P-pijler zit bij het Belgische Mozzeno. Zij zijn een door de FSMA goedgekeurde verstrekker van consumentenkredieten, en moeten daardoor ook aan alle regels voldoen waaraan Belgische kredietverstrekkers moeten voldoen. Dat is naar mijn mening al een eerste beschermingslaag.
Daarnaast bieden zij voornamelijk investeringen in consumentenleningen aan die gedekt worden door hun zogenaamd Protect-mechanisme. Dat houdt in dat, wanneer de ontlener zijn terugbetalingen zou verzaken, na 2 maand het Protect-systeem in werking schiet, en kredietverzekeraar Atradius ICP de schuld in naam van de ontlener terugbetaalt.
Op één uitzondering na zijn al mijn P2P-investeringen bij Mozzeno gedekt door deze verzekering, en dat geeft me een goed gevoel bij de risico-rendementsverhouding van deze investeringen. Die verzekering kost je natuurlijk een deel van het rendement, maar desondanks kijk ik nog altijd uit naar 3,41% brutorendement, of 2,38% netto. Op P2P-winst betaal je in België natuurlijk 30% roerende voorheffing, maar dat wordt netjes voor jou geregeld en de netto-rest komt naar jou toe.

Omdat we nu toch wel al een vijftal maanden onder Covid-19 leven, vond ik de tijd rijp om even de stand van zaken te gaan bekijken:

Momenteel geïnvesteerd bij Mozzeno:4.322,61 €
Geïnvesteerd in aantal leningen:229
Waarvan met Protect-beschermingsmechanisme:227
Leningen vervroegd terugbetaald (van 229):20
Leningen met betalingsbelofte (van 229):4
Leningen met 1 maand betalingsachterstand (van 229):6
Leningen met 2 maand betalingsachterstand (van 229):1
Leningen die mooi op afbetalingsschema zitten (van 229):198
Uiteindelijk rendement bij volledige inlossing, bruto:3,41%
Uiteindelijk rendement bij volledige inlossing, netto:2,38%

Zoals in het overzicht aangegeven, heb ik dus 6 leningen met één maand betalingsachterstand en 1 met twee maand betalingsachterstand. Al zie ik bij nagenoeg allemaal nog terugbetalingen in juli en augustus: ik heb er dus nog geen slecht gevoel bij. En zelfs wanneer de ontlener langer dan 2 maand achterstand zou opbouwen, zou onder de meeste condities het Protect-mechanisme in werking moeten treden en de verzekeraar het resterende kapitaal moeten terugbetalen.
Na een periode waarin grote delen van het land en de economie in een lockdown terechtkwamen en vele economische sectoren minder optimaal functioneerden, vind ik dit een voorlopig zeer positieve uitkomst. Om diezelfde reden heb ik gisteren ook nog wat extra cash naar Mozzeno overgemaakt.

Een nieuw feature is dat zij nu ook P2P-leningen aanbieden zonder Protect-garantie. Daarbij draag jij als micro-kredietverstrekker dus het risico, maar de leningen worden door Mozzeno zélf ingedeeld in risicoklassen. Daar hebben zij waarschijnlijk al redelijk wat kennis in opgebouwd, en ik maak van die ratings dus ook graag gebruik.

Mijn conclusie, 5 maand “into Corona”: nog steeds een blije investeerder bij Mozzeno. Ik heb voorlopig nog geen redenen om te twijfelen aan hun aanpak en beschermingsmechanismen, en beschouw dit segment graag als een waardig vervanger voor verschillende types obligaties – waarvan de meest betrouwbare, de staatsobligaties, vandaag sowieso amper iets renderen. Dit laat me tenminste toe om met een deel van mijn quasi-cash de inflatie bij te benen.

Wie Mozzeno ook wil verkennen kan dat via deze link. Je krijgt dan namelijk een mooie welkomstbonus: de intresten die je tijdens de eerste 3 maand vergaart, worden verdubbeld. Dat voordeel krijg je niet wanneer je gewoon via hun website intekent.

Tevreden lezer? Vertel het dan voort!
Published inUncategorized