Sla over naar de inhoud

Gemengd Fonds: BlackRock Global Allocation Fund A2 EUR

BlackRock, de grootste fondsbeheerder ter wereld, heeft met het Global Allocation Fund een topper in handen. Dit mixfonds, dat onder één van de bekendste ter wereld kan gerekend worden, beheert momenteel maar liefst dik 13 miljoen US$, verdeeld over aandelen, obligaties en de geldmarkt. Sinds de oprichting in 2002 behaalde het een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,95%. Dat betekent dat wie in 2002 100€ had geïnvesteerd, vandaag over 283€ zou beschikken. Morningstar kent het fonds momenteel een rating van 4 sterren toe, lang niet slecht.

Een gemengd- of mixfonds is typisch een meer defensief vehikel dan een zuiver aandelenfonds. De beheerder kan naar eigen inzicht en volgens de doelstelling en het prospectus navigeren tussen de verschillende investeringstypes. In principe zorgt dat voor minder volatiele koersen, minder schade in slechte tijden – maar anderzijds natuurlijk ook potentieel wat minder rendement. Al is het gemiddelde van 5,95% natuurlijk om duimen en vingers bij af te likken, genomen dat dit fonds niet op de meest offensieve manier belegt. Daarin zit de jaarlijkse beheerskost van 1,77% verrekend.

Als ‘neutraal’ mixfonds (wat tussen offensief en defensief ligt) verwacht je als belegger dat het een zekere buffer biedt tijdens crisissen. Dat doet dit fonds ook:

  • tijdens de crash van 2008 zakte dit fonds voor bijna 21% in waarde. Ter vergelijking: de gekende Dow Jones verloor in dezelfde periode 54% en de Belgische Bel20 deed het in die periode nog veel slechter.
    Anderhalf jaar later bereikte het fonds weer z’n hoogste punt van vóór de crash.
  • tijdens de Corona-crash van 2020 verloor dit fonds bijna 22%. De meeste aandelen-indexen verloren toen meer dan 30%. Enkele maanden later stond het fonds bijna terug aan de topnotering van vóór de COVID-19 uitbarsting.
Grafiek: Morningstar, Inc.

Het BlackRock Global Allocation Fund zelf wordt in US$ beheerd. De variant van het fonds die ik hier beschrijf noteert in Euro (wat het wisselkoersrisico afdekt) en is kapitaliserend: als Belgische belegger verlies je dus niet steeds 30% roerende voorheffing aan dividenden.
Belangrijk om weten is dat dit fonds, wegens zijn Amerikaanse aard, vooral in de V.S. belegt. Op zich helemaal niet verkeerd want de Amerikaanse economie is nu eenmaal belangrijk op wereldschaal. Maar misschien is het geen slecht idee om naast dit fonds ook verder te spreiden in beleggingsfondsen die zich op andere werelddelen focussen, om zo een optimale wereldwijde spreiding te bereiken.

Naar mijn mening is dit fonds een ideale centrale component voor de portefeuille van een belegger die zijn geld op lange termijn wil laten werken, maar die er liever niet de risico’s en volatiliteit van zuivere aandelenfondsen bij neemt.

De ISIN-code van deze variant is LU0171283459 en is vanaf 100€ (zonder instap-/uitstapkosten) te verkrijgen bij mijn favoriete fondsenbank, MeDirect.

Klik hier voor de Morningstar-fiche van dit fonds.
Je vindt dit fonds, samen met vele andere toppers (vaak de allerbeste van hun categorie) in mijn lijst van favoriete beleggingsfondsen.

Dit artikel geeft mijn neutrale mening over dit fonds weer en is geen beleggingsadvies.

Tevreden lezer? Vertel het dan voort!
Published inFocus op Fondsen