Sla over naar de inhoud

Stevenen de beurzen écht af op een tweede crash?

Je kan dezer dagen geen artikel over de beurs lezen of men heeft het over een nieuwe nakende crash, over de beursnoteringen die afwijken van de realiteit – en dan ook veel te hoog zijn, over een nieuwe dot-com bubbel enzomeer.

Sowieso erg handig dat veel journalisten en experts met de vinger in de neus de toekomst kunnen voorspellen. Maar wie De Rustige Belegger gelezen heeft, begrijpt dat dit sarcastisch bedoeld is: omdat ik de toekomst niet kan voorspellen, laat ik me niet sturen door het ruis van de dag en hou ik me gewoon aan m’n plan, op gezette tijden bijkomend investeren.

Volgens mij hoeft er trouwens geen ‘disconnect’ zijn tussen de huidige beurskoersen en de economie. Nee, de economie is nog lang niet hersteld van COVID-19 en ja, er zou best wel eens een tweede golf kunnen langskomen. Tot daar ben ik akkoord.

Maar een belegger moet zich ook afvragen of de hele economie wel geraakt werd door de pandemie. Een deel natuurlijk zeer hard: denk aan horeca, de reis- en transportsector, evenementen enzovoort. Maar een -naar mijn mening nog veel groter- deel van de economie is grotendeels gespaard gebleven – of heeft zelfs nog betere zaken kunnen doen. Voor mij gaat de claim dat de hele economie gitzwarte tijden ziet dus niet op.

En er is een nog belangrijkere factor dan enkel de toestand van de economie: TINA. There Is No Alternative. Laat me even uitleggen. Traditioneel doen beleggers beroep op een heel scala aan middelen, gaande van zicht- over spaarrekeningen en obligaties tot aandelen. Nu hebben -onder andere om de schok van het virus op te vangen- veel nationale banken de rentevoeten verlaagd: in veel Westerse landen ligt die op of rond het nulpunt. Geld op een bankrekening zetten heeft dus weinig zin: door inflatie verliest het dag na dag aan waarde. Obligaties zitten in hetzelfde schuitje: amper rendement en een potentieel risico op verder waardeverlies bij stijgende intresten. Bedrijfsobligaties renderen wat beter maar staan vrij duur genoteerd -mede omdat er veel vraag naar is. Dus komen vele particuliere en institutionele beleggers uit bij aandelen: er is gewoon niet echt een zinvol alternatief om toch nog wat rendement te proberen halen voor het genomen risico. Naar mijn mening zal dit gegeven zeker nog enige tijd de beurskoersen ondersteunen. En het zou best mogelijk zijn dat in tussentijd de risico’s van het Coronavirus veel kleiner zijn dan vandaag.


Tevreden lezer? Vertel het dan voort!
Published inMarktvisie