Sla over naar de inhoud

Wereldwijd Aandelenfonds: Pictet-Security P EUR

Pictet Group is één van de grootste Zwitserse banken, met hoofdzetel in Genève. Eén van hun vlaggenschepen is het ‘Security’-fonds, dat momenteel zo’n 56 wereldwijde aandelen bevat. Het gros van die aandelen zit in Amerikaanse bedrijven, voornamelijk industrie en technologie: de focus van het bedrijf ligt dan ook op allerlei vormen van beveiliging (technologisch, gezondheid, vrijheid, …). Er zit momenteel dik 6 miljard US$ in belegd. Morningstar beoordeelt het op dit moment met 5 sterren, het maximum dus.

En niet onterecht, want binnen de categorie wereldwijde aandelenfondsen heeft deze mastodont al een prima staat van dienst. Sinds de oprichting in 2006 kan het terugkijken op een gemiddeld netto-jaarrendement van 8,72%. Daarin zit de beheerskost verrekend en in die periode van 14 jaar deden zich twee beurscrisissen voor: de crash van 2008 en de Corona-crisis van 2020. In de eerste verloor het zo’n 43,5% en in die van 2020 zo’n 26%. Aandelen zijn dan ook meer onderhevig aan heftige schokken dan andere beleggingscategorieën.


(Grafiek: Morningstar Inc.)

Een dergelijke consistente performantie is voor mezelf de reden om dit fonds voor een redelijk stevig deel in portefeuille te hebben. Met de focus op alles rond beveiliging richt het zich weliswaar op een bepaalde niche, maar naar mijn gevoel zal beveiliging van data, van de gezondheid en persoonlijke integriteit/vrijheid op lange termijn een belangrijk onderdeel van onze maatschappij blijven. De vrij hoge lopende kost van 2% op jaarbasis is het me dan ook waard.

De ISIN-code van dit fonds is LU0270904781 en deelbewijzen zijn vanaf 100€ (zonder instap-/uitstapkosten) te verkrijgen bij mijn favoriete fondsenbank, MeDirect.

Klik hier voor de Morningstar-fiche van dit fonds.
Je vindt dit fonds, samen met vele andere toppers (vaak de allerbeste van hun categorie) in mijn lijst van favoriete beleggingsfondsen.

Dit artikel geeft mijn neutrale mening over dit fonds weer en is geen beleggingsadvies.

Tevreden lezer? Vertel het dan voort!
Published inFocus op Fondsen